Een boek uitgeven. Misschien klinkt dat fantastisch en zou je dat ontzettend graag willen, maar heb je geen idee hoe je dat moet realiseren. Misschien heb je zelfs nog niet eens een idee voor een boek. Dat laatste is natuurlijk wel belangrijk want als je geen boek met inhoud hebt, is er ook niets uit te geven. Dan moet je nog bepalen of je het boek zelf gaat schrijven of dat je het door iemand anders laat schrijven.
Zelf schrijven
Als je zelf een boek gaat schrijven, is het handig als je een aantal stappen volgt. Allereerst moet je eerst ergens inspiratie vandaan halen voor de inhoud van het boek. Dat betekent niet dat je al gelijk het hele verloop van het verhaal op papier moet kunnen zetten, inclusief de plot. Je moet wel enig idee hebben waar het verhaal of het boek over moet gaan. Maak voor jezelf een opzetje en bedenk wat je de lezers van het boek wil bieden. Peil dit idee eens in je omgeving en kijk wat zij ervan vinden. Misschien zijn ze super enthousiast, maar het kan ook zijn dat ze helemaal niet warmlopen voor het idee. Vraag dan eens aan die mensen wat je aan het idee zou moeten wijzigen om te zorgen dat het ze wel een aantrekkelijk boek lijkt. Natuurlijk bepaal je zelf wat er in het boek komt, maar misschien doe je leuke ideeën op.
Stel jezelf een doel
Als het idee meer vorm begint te krijgen, kun je beginnen met schrijven. Zorg dat je regelmatig tijd reserveert voor het schrijven van een boek. Stel jezelf bijvoorbeeld dagelijks een schrijfdoel en probeer je hieraan te houden. Ook als je daardoor soms uitnodigingen moet afslaan. Het is belangrijk dat er een soort van regelmaat in het schrijven komt en door regelmatig te schrijven dwaal je ook minder af. Je kunt ook een einddoel stellen, bijvoorbeeld een aantal woorden die voor een bepaalde tijd geschreven moeten zijn. Een roman telt meestal tussen de 60.000 en 100.000 woorden en met die wetenschap en je schrijfdoel weet je ook gelijk hoe lang je ongeveer over het schrijven van het boek gaat doen. Zodra je ziet dat je vorderingen maakt, wordt het uitbrengen van het boek ook steeds tastbaarder.
Laat het verhaal leven
Probeer zoveel mogelijk in de huid van de personages te kruipen. Denk erover na wat ze tot bepaalde handelingen drijft en hoe ze ergens op zouden reageren. Hoe echter de personages over komen, hoe meer het boek gaat leven voor de lezer. Ook voor jezelf is het belangrijk dat tijdens het schrijven het verhaal gaat leven, je moet er als het ware middenin zitten. Je hoort ook vaak van auteurs dat ze een leegte voelen als het boek af is. Is het manuscript inderdaad af, dan lees je het na om te kijken wat er allemaal geschrapt en aangepast kan worden, daarna is het tijd voor een deskundig oog, zoals een redacteur. Goedgekeurd? Dan kan het boek de markt op.