Behalve je boek uit laten geven door een gerenommeerde uitgever zijn er nog meer opties. Je kunt bijvoorbeeld het boek in eigen beheer uitgeven, eventueel met of zonder oplage. Een andere optie is om het boek digitaal uit te geven, in de vorm van een e-book of pdf. Tegenwoordig lezen steeds meer mensen boeken op een device, dus zo’n slechte keuze is dat niet. Natuurlijk kun je ook kiezen voor beide, dus je boek uitgeven in een fysieke vorm én digitaal.
Wel of niet de kosten delen
Wat betreft de uitgeverijen zijn er verschillende soorten. Je hebt bijvoorbeeld de internetuitgever die zonder oplage een boek uitgeeft. De dienstverlenende uitgeverij doet eigenlijk hetzelfde als de kwaliteitsuitgeverij maar rekent hier wel kosten voor. Bij de 50/50 uitgeverij kiezen ze ervoor om het risico te spreiden. De gemaakte kosten worden dus gedeeld met de schrijver.
Bedenk vooraf wat de opties zijn
Doordat je verschillende mogelijkheden hebt, is het dus belangrijk dat je goed nadenkt over hoe je het boek gaat publiceren. Wat heb je nodig aan deskundige begeleiding en hoeveel geld heb je hier voor over? Gaat je boek over een actueel onderwerp, dan heb je misschien geen geduld om op de beslissing van een kwaliteitsuitgeverij te wachten? Aan de andere kant weten zij precies hoe ze kunnen inspelen op de markt om dit boek over het actuele onderwerp onder de aandacht te brengen.
De eindcontrole
Heb je iemand nodig die een eindcontrole uitvoert over het manuscript? Dan zijn hier ook kosten aan verbonden. Neem dit mee in het kostenplaatje. Op deze kosten besparen zou een slechte zet zijn. Als er allemaal spelfouten in het verhaal staan of het is niet goed leesbaar door een slechte zinsopbouw, is dat geen reclame voor het boek.